Večfunkcijski prenosni detektor INEP-Z

Detektor plinov in drugih okoljskih parametrov INEP-Z je prenosna mikroprocesorska naprava, ki je namenjena za uporabo v podzemnih rudnikih (skupina naprav I) in je izdelana skladno s standardi: EN 60079-0:2006, EN 60079-11:2007 in EN 50303:2000.

Naprava neprekinjeno detektira in meri koncentracijo eksplozivnih in strupenih plinov v rudniškem ozračju. Opozarja na prekoračitve njihovih mejnih koncentracij in s tem na nevarnost eksplozije.

Merilno napravo INEP-Z sestavljajo 3 sestavni deli: merilna glava s prikazovalnikom in baterijski paket, ki sta trdno pritrjena in baterijski polnilec, ki se ga priklopi na spodnji del naprave in se uporablja samo za polnjenje njenih baterij.

Meritev koncentracije metana in ogljikovega dioksida poteka s senzorsko celico, ki deluje po NDIR principu (nedisperzivna IR). Meritev koncentracije ogljikovega monoksida in kisika pa poteka s kemičnima senzorskima celicama.

Vsebovani so še senzorji za relativno vlažnost zrak, temperaturo in zračni tlak. Vsi senzorji so vgrajeni v senzorski glavi in so primerno zaščiteni pred zunanjo vlago in prahom.

Naprava ima velik in pregleden LCD prikazovalnik, ki se nahaja tik pod zaščitnim steklom zato, da so prikazani merilni rezultati in nastavitve dobro vidne. Ozadje prikazovalnika je osvetljeno v 10 stopnjah.

Na ohišju se nahajajo 3 tipke, ki služijo kot uporabniški vmesnik za upravljanje  z napravo. Z napravo je možno upravljati tudi daljinsko z osebnim računalnikom preko brezžične povezave (BT).

Naprava zagotavlja alarmiranje prekoračitve 2 mejnih vrednosti koncentracij plinov.  Pri tem je alarmno stanje ponazorjeno z utripajočim LED nizom na čelni plošči in zvočnim signalom iz vgrajenega piskača. Svetlobni alarmni signali so različnih barv glede na vrsto plina in nivo alarma.

Baterijsko napajanje
Avtonomija: > 24 ur
Meritve: CH4, CO, CO2, O2, temperatura, vlaga, zračni tlak
Zvočni in vizualni alarm
Avtomatsko kalibriranje
Shranjevanje podatkov
Bluetooth

Protieksplozijska zaščita (ATEX):
I M1 Ex ia I Ma

Zaupajo nam