Detektor ogljikovega monoksida CO03D

Hišni baterijski detektor ogljikovega monoksida je namenjen za detekcijo ogljikovega monoksida iz različnih virov gorenja. Ni namenjen detektiranju dima, požara ali drugih plinov. CO detektor bo detektiral prisotnost ogljikovega monoksida v neposredni bližini detektorja. Ogljikov monoksid je lahko prisoten tudi drugje.

Hišni baterijski detektor ogljikovega monoksida CO03D meri prisotnost ogljikovega monoksida v zraku. Če vrednost ogljikovega monoksida hitro naraste (na primer: če se gorilnik poškoduje in začne puščati) ali če je prisotno stalno puščanje ogljikovega monoksida (na primer: nepopolno izgorevanje kurilnega olja) naprava sproži alarm.

Naprava stalno meri prisotnost ogljikovega monoksida in ima vgrajen senzor in sireno, glasnosti 85 dB. Vgrajeno ima tudi funkcijo Silence za trenutno utišanje sirene. Funkcija Silence ne bo odpravila vzroka alarma. Vedno preverite vaš dom po alarmu. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb ali smrti.

Priporočeno je testiranje delovanja CO detektorja enkrat tedensko. Če detektor v katerem koli primeru ne dela ga zamenjajte. Naprava je namenjena uporabi v zaprtih gospodinjskih prostorih. Življenjska doba baterije je približno 3 leta.


Namestitev

Kje namestimo CO detektor:
  • Vsaj eden CO detektor v bližini vsake spalnice
  • Vsaj eden CO detektor v vsako nadstropje
  • Za dodatno zaščito dodajte CO detektor vsaj 1 meter od kamina ali drugega kurišča na fosilna goriva
  • Pri mobilnih domovih namestite CO detektor v notranji prostor
  • Če je prostor daljši od 12 metrov namestite CO detektor na vsako stran
Narejen po standardu EN 50291.

Nevarne ravni ogljikovega monoksida (CO)
Detektor ogljikovega monoksida TEVEL CO03D na baterijsko upravljanje je programiran za proizvajanje zvočnega alarma pri naslednjih koncentracijah ogljikovega monoksida v naslednjih časovnih obdobjih:
pri 30 delcih na milijon v obdobju 120 minut,
pri 50 delcih na milijon v obdobju 60–90 minut,
pri 100 delcih na milijon v obdobju 10–40 minut in
pri 300 delcih na milijon v obdobju 0–3 minut.

Ob zaznavi ogljikovega monoksida in vklopu zvočnega alarma bo koncentracija ogljikovega monoksida prikazana na zaslonu LCD, ki bo obarvan modro. Rdeča LED-dioda bo utripala, detektor pa bo sprožil štiri kratke piske; ta cikel se bo ponovil vsakih 5 sekund.

Vgradnja naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida je po Pravilniku o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav obvezna v kolikor se v bivalnem prostoru uporablja gorilna naprava, katere delovanje je odvisno od zraka v prostoru. V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je bilo treba CO senzorje namestiti v skladu s tem pravilnikom najpozneje do 1. 1. 2017.

Zaupajo nam